Парите за безлихвените кредити до 6900 лв. са на изчерпване

ББР е внесла предложение за увеличаване на финансовия ресурс на програата

Парите за безлихвените кредити до 6900 лв. са на изчерпване

Снимка: Economic.bg/Архив

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Средствата за безлихвените кредити за неработещи поради пандемията граждани са на изчерпване. Става въпрос за програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, по която се отпускат заеми до 6900 лв.

Затова Българската банка за развитие (ББР) е внесла предложение пред Министерството на икономиката за увеличаване на финансовия ресурс по програмата, уточниха от банката пред Economic.bg. Няма информация обаче в какъв размер е искането увеличение на програмата.

От банката казват, че промените са в контекста на усложнената епидемична обстановка и имат за цел осигуряване на допълнителен финансов ресурс, с който да се отговори на продължаващото активно търсене на безлихвени заеми по програмата.

Поради достигане на гаранционните лимити, част от търговските банки-партньори по програмата спират временно да приемат заявления на кандидатите. Продължават да приемат нови заявления в клоновете на „Инвестбанк“ и „Търговска банка Д“.

Програмата за безлихвени заеми за физически лица започна още в началото на коронакризата през април миналата година и получи бюджет от 200 млн. лева, който вече явно не достига за желаещите да се възползват.

В края на миналата година срокът ѝ беше удължен до 30 юни 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити на търговските банки, които са партньори по програмата на ББР.

По последни данни от ББР, от 9 февруари 2021 г., 47 841 е броят на физическите лица, кандидатствали за безлихвени кредити. 33 178 са хората получили одобрение, а други 1 930 се разглеждат в момента. Общата стойност на одобрените заеми е близо 144 млн. лв., а средният размер е 4 337 лв., въпреки че парите по програмата бяха увеличени до 6900 лв.

Програмата е насочена към подкрепа на лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. След направените междинни промени ББР гарантира заеми до 6 900 лв. и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Коментари: 0