НАП усъвършенства автоматично попълнените данъчни декларации

В тях вече влизат и доходите на гражданите от продажби в интернет

НАП усъвършенства автоматично попълнените данъчни декларации

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Година след дебюта на автоматично попълнените данъчни декларации за физическите лица, от Националната агенция по приходите обявиха, че в изминалите месеца са доразвили системата. Така за данъчна кампания 2021 в предварително попълнените от НАП заявления ще бъде включена повече информация за получените доходи на лицата за изминалата година, обявиха от ведомството.

Данъчна кампания 2021

Според данните ѝ към момента има подадени едва около 24 хил. декларации, което означава, че физическите лица разчитат повече на попълнените от НАП декларации. Те ще бъдат достъпни за лицата с електронен подпис или ПИК на НАП на 8 март, обявиха от агенцията. Вследствие на пандемията пък интересът към издаването на такива кодове се е увеличил значително и е достигнал до около 1 милион.

Все пак отговорността за генерираните в декларациите данни остава на гражданите, които трябва внимателно да проверят попълнената от НАП информация, като могат да я отхвърлят, допълват или приемат. Срокът за всички платци на доходи да изпратят справките за лицата, на които са плащали, изтича в края на месец февруари, напомнят от НАП.

Освен данните за доходите от трудов договор, хонорари и наем, когато наемателят е фирма, тази година НАП ще включи автоматично в декларациите и доход, който лицата са получавали, ако са извършвали търговия онлайн. От агенцията уточниха, че това се отнася за професии като занаятчии, художници и др., които не са юридически лица, но продават свои продукти онлайн. Разбира се, в случаите, в които хората продават вещи онлайн като „стария телевизор или ски обувките на децата“, данъчно облагане не се извършва. Разликата дали лицата са получили средствата от търговия или продажба на свои вещи, ще се прави от самите тях.

Също така НАП ще включи информация дали лицата са закупили и препродали моторно превозно средство в рамките на по-малко от година, като в тези случаи разликата в сумите също е облагаема.

В декларацията автоматично ще бъде включена и информация дали лицата са си закупили осигурителен стаж през годината, което от своя страна може да им донесе и данъчно облекчение.

Освен това от тази година НАП дава възможност на лицата, ако имат надвнесена сума в данъчната си декларация, да изберат какво да правят с нея – дали искат тя да им бъде преведена по банкова сметка, или искат с нея да бъдат погасени настоящи или стари задължения, като могат да посочат и какви точно да бъдат те (бел. р. – данъци, здравни осигуровки, социални осигуровки и др.)

Срокове

Също така за 2021 г. бяха направени редица промени в сроковете за подаване на заявленията. Например доход, различен от трудово възнаграждение, за физическите лица трябва да бъде деклариран в срок до 30 април. Доходите за едноличните търговци и земеделските стопани обаче трябва да бъде декларира в рамките на 1 март – 30 юни. Когато едно лице има доходи както като физическо лице, така и като ЕТ или земеделски стопанин, то следва да подаде една обща декларация, която обобщава постъпленията му, но в срока 1 март – 30 юни.

НАП отново предоставя 5% отстъпка от данъка за довнасяне в случай, че декларацията е подадена до 31 март онлайн и субектите нямат стари задължения към агенцията. За такива може да се провери и преди подаване на декларацията, обясняват от НАП.

Данъчните облекчения

От НАП напомнят, че увеличението на данъчните облекчения за родителите, както и тези за ремонт на жилищата, приети през изминалата година, на практика ще могат да се ползват през 2022 г., когато се подават декларациите за тази година.

Коментари: 0