Правителството внася искането за дерогация за еконормите на ЕК до края на годината

Това ще се случи, въпреки искането на въглищните централи срокът за кандидатстване да бъде удължен с 6 месеца

Правителството внася искането за дерогация за еконормите на ЕК до края на годината

Снимка: БТА

До края на годината ще бъде готово предложението за дерогация на българските електроцентрали. Това прогнозира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя добави, че в Министерството на енергетиката действа консултантски център, който дава указания на енергийните дружества.

Само преди седмица министър Петкова внесе доклад в Народното събрание, в който са описани предприетите от правителството мерки във връзка с приетия референтен документ за големите горивни инсталации (ГГИ). Тогава стана ясно, че българските въглищни централи искат срокът за кандидатстване за дерогация за новите еконорми на ЕС да се удължи с още 6 месеца. Според бизнеса отпуснатото време от половин година, което изтича в средата на февруари, е недостатъчно за подготовката на исканията им относно новите изисквания.

„България ще настоява за безсрочна дерогация. Това ще даде възможност за отклонение от завишените изисквания от Европейската комисия към големите горивни инсталации, приети на 28 април, тази година. За България това е национална кауза“, изтъкна министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА. По думите ѝ нашата страна може са се присъедини към жалбата на Полша, която има сходни проблеми и също подготвя предложение.

„Само в ТЕЦ "Марица-изток 2" през последните години са инвестирани 1.2 млрд. лв. в екопроекти, които имат сериозни резултати за опазване на околната среда“, изтъкна директорът на дружеството инж. Живко Динчев.
Коментари: 0