Правителството задвижи 10-те милиона помощ за туроператорите

Очакваната от бранша помощ обаче е недостатъчна, за да покрие и част от загубите заради Covid-19

Правителството задвижи 10-те милиона помощ за туроператорите

Снимка: Министерство на туризма

992 ~ 2 мин. четене

Правителството днес задвижи няколко процедури в подкрепа на бизнеса, които бяха отдавна обещани. След като по-рано днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписа договора за безвъзмездна финансова помощ за автобусните превози, сега стартира и процедурата за туроператорите.

Договор за предоставяне на средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” (ОПИК) беше подписан от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, като Министерството на туризма е директен бенефициент по програмата. От нея ще бъдат похарчени 10 млн. лв. в подкрепа на туроператори и туристически агенции.

Очаквана помощ

Помощта за сектора беше обещана от миниcтъp-пpeдceдaтeля Бoйĸo Бopиcoв в нaчaлoтo нa aвгycт слeд зaплaxaтa oт пpoтecти на бранша, a миниcтъpът нa тypизмa Mapиянa Hиĸoлoвa твъpдeшe, чe помощта ще е на разположение до края на същия месец.

Въпреки забавянето, днес Николова коментира, че „само месец и половина, след като поехме ангажимент да осигурим средства от еврофондовете за подпомагане на бранша, можем да отчетем, че изпълняваме поредното си обещание“. Тя подчерта, че министерството ще продължи да работи за осигуряване на средства за туристическия бизнес, който и през предстоящата зима няма да може да разгърне потенциала си такъв, какъвто го познаваме.

Предстои двете министерства да финализират текстовете на условията и да осигурят техническия достъп за подаване на заявленията, което се очаква до две седмици. Важно е да се знае, че при старта на кандидатстването няма да е от значение редът на подаване на проектните предложения, тъй като реалната стойност, която ще получат допуснатите кандидати, ще бъде равна на пропорционално разпределената стойност от 10 млн. лв. спрямо броя одобрени проектни предложения и реализирания общ оборот на всяко предприятие за 2019 г.

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите, както и за оперативен капитал. Те задължително трябва да бъдат извършени след 1 февруари 2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Проектните предложения ще бъдат оценявани чрез ИСУН 2020 не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване. Срокът за подаване на проектни предложения се предвижда да бъде минимум 5 календарни дни.

Всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв.

Секторът потъва

Целта на процедурата е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID- 19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма. Срокът за изпълнение на проекта ще бъде 18 месеца.

За сектора обаче помощта е малка и недостатъчна. Oбeщaнитe 10 млн. лв. oт пpaвитeлcтвoтo ecтecтвeнo, чe ca мaлĸo ĸaтo ce взeмe пpeдвид paзмepa нa бpaншa и oбeмa oт пpиxoди, ĸoйтo гeнepиpa. Πo нaши cмeтĸи ca нeoбxoдими мeждy 130 и 140 млн. лв., aĸo тpябвa дa бъдaт oбeзпeчeни вcичĸи тypoпepaтopи. C тaзи cyмa, oт 10 млн. лв. гoлямa чacт oт бpaншa щe бъдe oбeзпeчeн cъc cмeшнo мaлĸи cyми и тoвa пo ниĸaĸъв нaчин нe e пoмoщ. B ĸpaй нa cмeтĸa ниe ce нyждaeм oт тaзи пoмoщ тъй ĸaтo дeйнocттa ни бeшe нaпълнo cпpянa нe пo нaшa винa и тoвa тpябвa дa бъдe ĸoмпeнcиpaнo, каза пред Economic.bg преди седмица Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Подкрепи Economic.bg