От ГЕРБ ще предложат замразяване на депутатските заплати

Освен това депутатите от партията обмислят да дарят половината си заплати за борба срещу коронавируса

От ГЕРБ ще предложат замразяване на депутатските заплати
11946 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе законопроект за замразяване на депутатските заплати. Предложението ни е депутатските заплати да бъдат замразени към нивата им от декември 2019 г. Това обяви на днешния брифинг на националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов, обяснявайки, че това ще бъде гласувано на днешното извънредното правителствено заседание.

„Освен това депутатите от ГЕРБ обмислят варианти за дарение на част от заплатите си, предполагам, че половината. Този министър министрите дариха по 1000 лв. от заплатите си“, каза още той.

На премиера му бе припомнено, че вчера председателят на парламента Цвета Караянчева е определила замразяването на депутатските заплати за популизъм. На въпрос той чувства ли се популист Борисов отговори: "Абсолютен, абсолютен. Защото считам, че върша работа за толкова пари. И се жертвам, и рискувам, и взимам решения, които от двете страни... Но от една страна е така, но пък ние говорим за единство, за съпричастност, нека всички бъдем еднакво ощетени".

Борисов коментира още, че данните за ръста на безработицата през последните седмици го притесняват. „Аз съм я заварил на 15-16% и я направихме под 4%. И знам как се сваля безработица. Но към днешна дата на първо място ме притеснява здравето. После са парите, после ще се възстановим“, заяви премиерът.

Подкрепи Economic.bg