Правосъдното министерство на САЩ с антимонополно разследване срещу Facebook

Това ще е четвъртото разследване срещу компанията

Правосъдното министерство на САЩ с антимонополно разследване срещу Facebook

Снимка: Pixabay

Министерството на правосъдието на САЩ ще открие антитръстово разследване срещу Facebook Inc, заяви човек, запознат с въпроса, пред Ройтерс. Това ще е четвъртото антимонополно дело срещу компанията, която е лидер в социалните медии.

Facebook също е изправена пред разследвания на Федералната търговска комисия (FTC), група главни прокурори, ръководени от главния прокурор на Ню Йорк, както и на Съдебната комисия в Камарата на представителите.

Големите технологични компании, включително Apple Inc., Amazon.com и Google в последните години са изправени пред такива мерки заради пробиви в сигурността и въпроси, свързани със защитата на личните данни и поверителността на потребителите.

Facebook се сблъска с допълнителен контрол, свързан с това как позволи платформите му са били използвани по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Компанията, която притежава и платформите Instagram и WhatsApp и има 2,4 милиарда месечни потребители, наскоро плати 5 милиарда долара по споразумение за споделяне на данни на 87 милиона потребители с британската компания за политически консултации Cambridge Analytica.

Facebook отказа коментар за информацията за новото антимонополно разследване.

Ройтерс съобщи през юни, че двете федерални агенции са си поделили разследванията на големите технологични компании, като Министерството на правосъдието е поело Google и Apple, докато FTC разследва Facebook и Amazon.

По-късно Министерството на правосъдието заяви, че започва проучване на онлайн платформи. Ведомството не уточни кои от тях, но заяви, че ще разгледа опасенията, свързани с „търсене, социални медии и някои услуги на дребно онлайн“.

Нито една агенция не разкри фокуса на разследванията срещу Facebook, въпреки че Wall Street Journal съобщи, че това на FTC е фокусирано върху придобиванията на компанията.

Най-голямата социална мрежа в света е закупила близо 90 компании от 2003 г. насам, показват данни от S&P Global.

Ръководителят на антитръстовото управление на Министерството на правосъдието също каза на техническа конференция през август, че правителството разглежда предварително одобрените придобивания като част от свое по-широко разследване.

Разследването на Facebook от щатските главни прокурории, обявено по-рано този месец, се води от Ню Йорк и включва също Колорадо, Флорида, Айова, Небраска, Северна Каролина, Охайо, Тенеси и Окръг Колумбия.

Генералният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че разследването ще разгледа дали действията на Facebook са застрашили данните за потребителите, дали са намалили качеството на избора на потребителите или са увеличили цената на рекламата.
Коментари: 0