Българите масово бъркат пълния и краткия член

По-възрастните хора имат по-големи проблеми, отколкото по-младите

Българите масово бъркат пълния и краткия член

Снимка: Economic.bg

2453 ~ 2 мин. четене
Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%). Това е изводът в навечерието на 24 май -деня, в който честваме просветата и културата, а заедно с нея – и грамотността.

Данните са от проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено от 11 до 18 май сред 816 души.

Оказва се, че младите хора отговарят, като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дават верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите, например, има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата 56+.

Проверено е и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи. 53% от запитаните са съгласни с твърдението, 35% не са съгласни. 12% отговарят с "Не знам".
Коментари: 0