Фракингът на Острова може да е без съгласието на собствениците на земя

В същото време парламентарната екологична комисия призова за мораториум или строги регулации в сектора

Фракингът на Острова може да е без съгласието на собствениците на земя
Автор: Стилиян Гребеничарски

Парламентът на Великобритания ще започне обсъждане на новия Законопроект за инфраструктурата. Част от текстовете му предвиждат фракинг компаниите да могат да извличат газ от дълбоки пластове, без за това да е необходимо разрешението на собствениците на земята, пише Bloomberg.

„Правителството се опитва да наложи промени, които да позволят на компаниите да добиват под домовете на хората, без изобщо да се допитат до тях. Това е напълно недемократично и Парламентът трябва да защити правата на гражданите, отхвърляйки тези текстове”, коментира председателят на Комитета по околна среда към Парламента Джоан Уоли, която е и част от опозиционната Лейбъристка партия.

В същото време междупартийната комисия призова законодателят да предприеме мерки за замразяване на добива на шистов нефт и газ по метода на хидравличното разбиване.

Становището ѝ е, че мярката е необходима, за да може страната да се вмести в целите си за ограничаване на парниковите емисии. В допълнение на това, парламентаристите изтъкват все още липсата на пълна яснота за рисковете за природата и човешкото здраве. В доклада се включват и предложения за забрана на добива на въглищен метан, за оповестяване състава на химикалите, използвани за извличане на газ от шисти и изработването на специален режим за фракинг.

„Хидравличното разбиване не съответства на нашите дългосрочни цели за намаляване на парниковите емисии, освен ако скоро не достигнем до технология, която да ги третира всеобхватно и ефективно. Все още съществува несигурност за ефекта върху водите, въздуха и общественото здраве”, заяви председателят на комисията Джоан Уоли.

В отделни поправки, внесени от Лейбъристите, се предлага забрана за хидравлично разбиване, ако проектите не отговарят на 13 регулаторни изисквания.

Доминираното от консерваторите правителство предприе политика за насърчаване на проучванията и добива на енергийни сурови от шисти. Бяха въведени данъчни облекчения за компаниите в сектора, а за редица потенциални шистови полета бяха обяви търгове за концесии. Само залежите в басейна Боуланд се оценяват на 1300 трлн. куб. м. газ. Количеството би било достатъчно да задоволи местното потребление за около половин век.

Правителството вече обяви намерение следващите концесии да бъдат контролирани от четири различни регулатора, които да съблюдават 17 отделни европейски директиви в сектора, а до 8 ще бъдат необходимите екологични разрешителни за всяко едно поле.

Това е една от темите, по които се концентрират политическите дебати преди изборите в страната през май. Някои анализатори посочват, че работата на Парламента, правителството и активността на партиите вече до голяма степен е ръководена от предстоящият вот. Наскоро кабинетът обяви намерението си да бъдат въведени стандартизирани опаковки за тютюневите изделия.

Коментари: 0