СИРИЗА договори коалиция с дясна партия

Алексис Ципрас е склонен да направи партията \"Независими гърци\" свой партньор

СИРИЗА договори коалиция с дясна партия

Лидерът на лявата партия СИРИЗА, която със сигурност е победителка от предсрочните парламентарни избори в Гърция, е склонен да направи коалиционно правителство с дясната партия – Независими гърци, съобщава BBC.

След проведените днес консултации за формиране на правителство между Алексис Ципрас и Панос Каменос, който е лидер на Независими гърци, стана ясно, че двете страни са склонни да съставят съвместно правителство.

Проевропейската лявоцентристка партия То Потами също е изявила готовност да сътрудничи на СИРИЗА, но с по-умерени по отношение на ЕС позиции, което рязко противоречи на предизборната кaмпания на Ципрас.

В страни остава комунистическата партия ККЕ, която е представена от Ципрас като най-вероятен съюзник на СИРИЗА преди изборите, но от ръководството и категорично са отказали на левицата да участват в съставянето на парламент.

Според предварителните резултати СИРИЗА ще има 149 депутати, което е с двама по-малко от необходимите за създаването на самостоятелен парламент, а "Независими гърци" би следвало да са представени от 13 нови депутати. То Потами и ККЕ ще имат съответно 17 и 15 народни представители в парламента, който ще е съставен от 300 депутати.

Коментари: 0