\"Подмагистрална\" археология може да се види в музея на БАН

Те са намерени през миналата година при строителството на магистралата

\
748 ~ 2 мин. четене
Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на автомагистрала „Струма“, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2017“. Експозицията се открива на 16 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН. 

В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, намерени при проучването на праисторическото селище край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. пр. Хр.). Изграждането на лот 3.3 от АМ „Струма“ засяга около 49% от него и през миналата година е извършено цялостно проучване върху площ от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този период е широко разпространена рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят ценни керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна брадва и др.Представени са и находки, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ „Струма“ – в близост до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград - част от лот 3.1.

Сред намерените артефакти са бронзов печат от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от спасителните археологически проучвания в местността Ширините, срещу Благоевград, където е открито селище от римската императорска епоха и Късната античност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, намерени при проучванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната епохи. През миналата година за извършване на археологически проучвания по трасето на на автомагистрала „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила около 4.5 млн. лв. с ДДС.
Подкрепи Economic.bg