Предстои ремонт на гарите по линията София-Перник-Радомир

Срокът за завършване на цялото жп трасе между София и Елин Пелин е до края на 2022 г.

Предстои ремонт на гарите по линията София-Перник-Радомир

Снимка: МТИТС

3383 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Гарите по линията София-Перник-Радомир ще бъдат модернизирани в следващия програмен период, обяви служебният зам.-министър на транспорта Нели Андреева. Тя коментира темата по време на откриването на ремонтираната със 1.1 млн. лв. сграда на жп гара Казичене. След одобрение на новата програма „Транспортна свързаност“ от Европейската комисия ще станат ясни и конкретните параметри на бъдещите проекти.

Андреева допълни, че гарите Подуяне, Казичене и Карнобат са завършени, а в рамките на една година ще приключи ремонтът и на жп гарите Искър, Стара Загора и Нова Загора.

„Ремонтът на жп гара Казичене завърши в срок въпреки трудностите, породени от взаимодействието с проекта за модернизация на линията София-Елин Пелин“, заяви Андреева. Тя добави, че дейностите по реконструкция на железния път на територията на жп гарата продължават и срокът за завършване на цялото направление между София и Елин Пелин е до края на 2022 г. Над 30 млн. лв. са отделени през настоящия програмен период по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за модернизация и на гаровите комплекси по направлението София-Бургас, съобщават от пресцентъра на министерството.

Изпълнител на строителните дейности по проект „Реконструкция на гаров комплекс Казичене“ е ДЗЗД „Казичене Билд 2018“. Проектът включва пълно архитектурно обновяване на приемното здание, повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия, осигуряване на достъпна среда за всички пътници.

Подкрепи Economic.bg