Германски автогигант отваря завод за батерии в Румъния

Инвестицията от 200 млн. евро ще създаде над 1000 работни места за автомобилни специалисти

Германски автогигант отваря завод за батерии в Румъния

Снимка: Dräxlmaier

3662 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Германският производител на автомобилни компоненти Dräxlmaier ще инвестира 200 млн. евро във фабрика в Западна Румъния през следващите шест години. В бъдещия завод ще се произвеждат батерии за електрически автомобили. Проектът ще създаде над 1000 работни места за автомобилни специалисти през идните години. Той обаче ще се реализира на няколко етапа и включва изграждането на над 40 хил. кв. м производствени площи, складове и офис сгради.

Нашият град се позиционира като основен играч в националния европейски пазар на зелени технологии. Надявам се, че тази инвестиция ще доведе и други проекти в областта“, обяви кметът на Тимишоара Доминик Фриц.

Припомняме, че преди пет години германският играч изрази интерес да стартира съвместна дейност в България, Румъния и Сърбия. В крайна сметка от тези три страни компанията не отвори производство единствено у нас, но за сметка нато преди месец пусна в експлоатация първия си завод в Северна Македония.

Специализираното в автомобилната електроника предприятие е едно от най-големите в бранша си с 69 завода в 23 страни на 4 континента. Дългогодишни клиенти на Dräxlmaier са BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar и Bulgatti.

Германската група влезе в Румъния през 1993 г. и в момента е работодател на около 15 хил. души в производствени единици в Брашов, Хунедоара, Питещи и Сату Маре. Компанията е представена и в други страни от Централна и Източна Европа като Унгария, Македония, Молдова, Полша, Сърбия и Словакия.

Подкрепи Economic.bg