Преработващата промишленост тегли българската индустрия

За пореден месец фабричното производство расте, докато добивът и енергетиката отчитат спадове

Преработващата промишленост тегли българската индустрия

Снимка: Pixabay

За пореден месец българската индустрия разчита на преработващата промишленост да компенсира спада при добива и енергетиката. През октомври фабричното производство е нараснало с 2.65%, като възходящата тенденция се запазва за шести пореден месец. При добивната промишленост тенденцията е твърдо надолу, каквато всъщност е и при сектора на производството и преноса на енергия.

При промишленото производство се вижда, че има няколко сектора, които движат ръста силно нагоре. Единият е тютюневите изделия, чието стойностно производство е скочило с близо 26%. Октомври е един от малкото месеци за последните четири години, в който този сектор расте. Неговото потъване започна в началото на 2015 г., когато правителството започна постепенно вдигане на акциза, а през следващите годни имаше структурни промени в бизнеса на „Булгартабак Холдинг“.

 Октомври е бил силен и за производството и продажбите на лекарства. Секторът отчита годишен ръст от 17%, като положителният тренд се запазва вече година и половина. Расте производството на техника, а със значителен ръст са ремонтните дейности.
Коментари: 0