През юни започва строителството на 4 нови метростанции

Тогава ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“ към бул. „Цар Борис Трети“, по двете ленти на бул. „Патриарх Евтимий“, както и по бул. „България“

През юни започва строителството на 4 нови метростанции

Снимка: Икономика

През юни започва строителството на последните 4 станции по третия лъч на метрото в участъка от „Овча Купел“ до „Горна баня“. Това обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, които инспектираха работите по проекта в столичния кв. "Красно село".

В момента при „Красно село“ се работи активно, около 29 на сто от дейностите са изпълнени, в момента се подготвя идването на тунелопробивната машина, която ще започне да работи през май, посочи кметът Фандъкова. Тя подчерта, че обектът е изключително тежък, но увери, че се прави всичко възможно работата да завърши в срок, така че през септември 2019 г. хората да се придвижват с най-екологичния и бърз транспорт, съобщава "Труд". 

Кметът съобщи още, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“ с десен завой по бул. „Цар Борис Трети“ и от „Цар Борис Трети“ към „Красно село“. През юни ще бъде възстановено движението и по две ленти на бул. „Патриарх Евтимий“, както и бул. „България“ в района на строителството на метростанциите.

С пускането на третия лъч се очаква метрото да се ползва от още половин милион души през 2019 г., каза Фандъкова. Освен това, според сметките на общината 14 хиляди по-малко автомобила на ден ще се движат по улиците на града. Годишно спестените вредни емисии в атмосферата ще достигнат 11 хил. т  благодарение на това разклонение на метрото.

Линията ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, с ж.п.-мрежата в „Горна Баня“, а чрез първия и втория лъч на метрото – с летището и с Централната ж.п. гара.
Коментари: 0