Приказно красиви градове и села в Европа

Приказно красиви градове и села в Европа

Снимка: Pixabay

Когато става дума за приказно красиви градове и села, от заснежени такива, до варосани и издълбани дълбоко в скалите, то определено говорим за Европа. Има толкова непознати кътчета, които ще ви се сторят като от приказките на Братя Грим, а са съвсем истински.

Сетенил де лас Бодегас, Испания

Това е едно от най-симпатичните малки гpaдчeтa в Цeнтpaлнa Иcпaния, ĸoeтo ce нaмиpa в близocт дo гpaд Poндa. Taм живeят oĸoлo 3 xил. дyши. Ceтeнил дe лac Бoдeгac пoпaдa в cпиcъĸa нa т. нap. „бeли гpaдчeтa“ в Иcпaния зapaди цвeтa нa ĸъщитe. Доскоро градът се сблъскваше с големи икономически затруднения, но от преди няколко години красивите бели къщички, които са изкопани в скалите се отдават под наем чрез Airbnb и привличат хиляди туристи от цял свят. В Испания повечето градове от този тип са построени върху скалите за разлика от Сетенил де лас Бодегас, където къщите са издълбани в самите канари.

Алберобело, Италия

Алберобело е град и община в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Алберобело е известен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. Точният произход на тези необичайни варовикови жилища не е ясен, но най-старият Труло в Алберобело датира от 14-ти век. Някои историци вярват, че тези къщи са били популярни през късното Средновековие, тъй като са били лесни за демонтиране, което означава, че жителите могат да избягват плащане на данъци, като се местят от едно място на друго. Днес тези емблематични конструкции от сухи стени все още служат като резиденции, както и ресторанти, магазини за сувенири, както и за приютяване на растящия брой туристи.

Велика планина, Словения

Високо в Словенските Камникско-Савински Алпи се намира Велика планина, едно от последните традиционни пастирски селища в Европа. Сгушено под заснежените планински върхове и осеяно с подобни на хобит къщи – това малко планинско селище наподобява на цени от филма „Хрониките на Нарния“. До селището може да се стигне с кабинков или ски лифт, но има и добре маркирана екопътека до върха.

Бамберг, Германия

Бамберг е град в Германия, провинция Бавария. Разположен е на река Регниц във Франконската койпер-лиасова равнина. Градът е важен университетски център с един университет и един колеж. През 1993 г. старият град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Вследствие на това, че градът е построен по поречието на река Регнеш, много от техните калдъръмени улички се пресичат от канали и средновековни мостове.

Старият град на Бамберг е най-добре да се обиколи пеша или с колело, което ви дава достатъчно време да се насладите на красивата архитектура и да опитате rauchbier на Бамберг, известната пушена бира.

Рейне, Норвегия

Това селце се населява от едва 314 души и се намира в подножието на Райнебринген. Туристите предпочитат да го посещават през лятото, но емблематичните червени и бели рибарски колиби, изглеждат още по-красиви и приказни през зимата, когато са покрити от бяла покривка. Когато към тази красота се добави и зрелищното Северно сияние, малко селце се превръща в едно от най-зашеметяващо красивите места в Европа.

Castle Combe, Англия

Също е село и гражданска енория в зоната на природните красоти Cotswolds в Уилтшир, Англия. Селото се намира на около 5 мили северозападно от град Chippenham. Каменните вили почти не са променяни откакто са построени през 16 век, когато са приютявали едни от най-известните тъкачи на Cotswolds по време на разцвета на вълната в Англия. Днес Castle Combe е мястото, където може да изследвате красивите горски пътеки, да похапнете печено говеждо и да се повеселите в някоя от занаятчийските алеи.

 

Коментари: 0