Принц Филип се оттегля от обществения живот

Новината беше съобщена след \"изключително нетипична\" спешна среща

Принц Филип се оттегля от обществения живот
3290 ~ 2 мин. четене

Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет II, се оттегля от обществения живот, съобщиха от Бъкингамския дворец. Единбургският херцог се оттегля от кралските задължения тази есен, а решението е взето от самият принц и е подкрепено от кралицата.

Той ще участва в планираните ангажименти от сега до август, но няма да приема нови покани, заяви говорител на двореца, цитиран от BBC. Принцът, който навършва 96 години следващия месец, е патрон, президент или член на повече от 780 организации. Той обаче „няма повече да играе активна роля в ангажименти".

По-рано бяха тирижирани информации от британските медии относно здравословното състояние или евентуална абдикация на кралица Елизабет II, на които от дворецът отговориха: "Няма повод за притеснение". Сутринта стана ясно, че цялото домакинство на Кралицата е било свикано на "изключително нетипична" спешна среща.

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 г., член на гръцката кралска фамилия и  член на Британското кралско семейство. Той е принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Принц Филип участва активно във Втората световна война, на служба във военноморския флот на Великобритания. 

Сключва брак с бъдещата кралица Елизабет II през 1947 г. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете — престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI. Въпреки всичко, в някои кръгове на него се гледа с подозрение — неговите роднини с германско потекло са били тясно свързани с нацисткия режим. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата — но според неофициалната информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители го обричат на титла и пост с предимно церемониален характер.

Подкрепи Economic.bg