„Природен“ и мисията за по-чиста България

Седем млади хора със собствени средства създават и поддържат мобилно приложение за самоорганизирано почистване на замърсени места

„Природен“ и мисията за по-чиста България

Снимка: Личен архив

800 ~ 4 мин. четене
Автор: Яна Колева

Миналото лято с приятели бяхме в парк Въртопо. Там попаднахме на една силно замърсена река и си дадохме сметка, че такива изолирани места никога няма да бъдат почистени, защото много малко хора знаят за тях. Станахме свидетели и на още няколко такива случая – например покрай екопътеки също се натъкваме на замърсяване, отклоним ли се от основния път. Започнахме да мислим на какво се дължи всичко това и какво можем да направим, за да решим проблема. 

Стигнахме до извода, че на хората им е нужен

инструмент

за лесна и бърза самоорганизация. Защото сме по-силни, когато си помагаме едни на други.

Ако съберем думите „природа“ и „роден“, се получава... Природен. Всичко се роди от обичта ни към България – постарахме се това да бъде отразено в името и в същността на нашия проект. Страната ни има значителен проблем със замърсяването - както в населените места, така и в отдалечени местности, които не са често посещавани. Тази ситуация определено не е останала незабелязана, защото има много хора, които активно работят за по-чиста природа. Досега те са действали без особена координация помежду си. Ние решихме да помогнем именно на тях, като им предоставим ефективен начин, чрез който да локализират такива засегнати места и да се организират за почистването им. Искахме да дадем повече гласност на инициативата и с личен пример да привлечем за каузата още повече доброволци.

Ницше е казал, че ако гледаш твърде дълго в бездната, тя ще те погледне обратно. Виждаме, че

проблемът

е огромен и многостранен. Затова избираме да се фокусираме върху онова, с което можем да се справим в ранните етапи на инициативата, така че да не позволим на отчаянието да ни превземе. Държим на постоянството и се радваме на „малките“ победи. Всеки обект на картата, всяко успешно почистване, всяка добрина е една стъпка по-близо до крайната цел.

Стараем се да се справяме с предизвикателствата и да бъдем отворени към всякакви възможности. Единствените непревземаеми стени, с които сме се сблъсквали до момента, са негативизмът и черногледството, с които някои се обграждат. Но се надяваме скоро и те да забележат лъчите от надежда, които все повече си проправят път през забуленото в буреносни облаци небе.

Екипът

ни се сформира съвсем естествено. Ние сме седмина приятели от различни специалности, но сме свързани от желанието да помогнем за разрешаването на проблема със замърсяването в България. Общата цел ни постави в нови роли, коренно различни от обичайните. Стана така, че самоукият Павел се превърна в брилянтен програмист, а Катерина, която учи ландшафтна архитектура - в уеб и гейм дизайнер. Студентът по икономика Ласкар стана еколог. Сред нас са и тримата големи – Кристофър, Валентин и Илиян, които се заеха с отговорната юридическа страна на нещата. А мен, през четирите месеца, в които разработвахме проекта, ме изпълваше такава сила, че всеки ден заспивах и се събуждах с мисълта за „Природен“. Много често си представях как ще изглежда България без замърсяването, което я отравя. Толкова ясно виждах тази крайна цел, че чак си представях зелените борови иглички и свежестта във въздуха на някоя преродена гора, която допреди това е била зарината с отпадъци...

Откакто пуснахме приложението през май 2021 г.,

мечтата

ни вече се е осъществявала многократно. С помощта на „Природен“ над 1000 потребители са успели да направят множество почиствания, да съберат стотици чували с отпадъци и да отбележат хиляди обекти на картата. Дейностите ни са разнообразни и вълнуващи. На едно от почистванията, които организирахме през приложението заедно с Гората.бг, само за един ден успяхме да съберем 7 т боклук от нерегламентирано сметище край столичен квартал. Друг път организирахме състезателно почистване в Южния парк в София и само за 2 часа доброволците успяха да съберат над 50 чувала отпадъци. Когато навън времето не е подходящо за почистване, се занимаваме с информационната страна на проекта – създаваме информативно съдържание и добър пример е колаборацията ни с TexCycle „#СедмицаНаТекстила“, която достигна до десетки хиляди души в социалните мрежи.

Развитието

продължава. Искаме да създадем връзки с още организации, с които да си помагаме и да откриваме общи цели. Работим върху нови функционалности по приложението, например нови обекти на картата и подобрения на инструментите за социализиране.

„Природен“ е създаден без никакво външно финансиране. Поддръжката на проекта не е скъпа. Засега успяваме да покрием тези разходи, това не ни тежи и финансовата страна на нещата не е от толкова голямо значение. Но тъй като има желаещи да ни подкрепят с дарения, ще намерим удобния за това начин. За нас обаче парите изобщо не са фокус, което ни дава възможност да се вглеждаме в замърсените места, които имат нужда от почистване.

Бъди промяната, която искаш да видиш – призовава целият екип на „Природен“ и на практика показва как това става.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg