Кое е най-новото „гориво“ на трудовия пазар в България?

С появата на български еднорог страната ще прикове вниманието на инвеститорите не само към високотехнологичната сфера

Кое е най-новото „гориво“ на трудовия пазар в България?

Снимка: Twenty20

12602 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Появата на първия български еднорог – стартъп компания, оценена на 1 млрд. долара – ще направи България разпознаваема на инвестиционната карта. Това ще се отрази не само на инвестиционния интерес към страната, но ще пренареди пазара на труда и ще даде друга динамика в развитието на българската икономика.

В това вярва Георги К. Първанов. Той е yпpaвитeл нa вoдeщaтa peгиoнaлнa НR ĸoмпaния СTеаm, член е на УС нa Бългapcĸaтa acoциaция зa yпpaвлeниe нa xopa, пapтньop е в Eвъpгpийн Taлънтc 55 и Вulgаrіа Wаntѕ Yоu, ментор в Teenovator.

Ето картината на пазара на труда през неговия поглед, а също тенденции и прогнози, свързани с човешките ресурси, които той очертава:

Според него в сферата на роботиката и изкуствения интелект, на биотехнологиите и в други високотехнологични индустрии растат компании с голям потенциал. Правят се редица разработки на световно ниво. Тези нови хоризонти, които се отварят, ще дадат шанс на доста професионалисти да имат тук завидна кариера.

„Алтерко“ е хубав пример за глобален играч, с офиси в Азия и Северна Америка. Компанията е сред потенциалните еднорози.

Заетост и заплащане

Безработицата беше стигнала рекордно ниски нива, но високите цени на енергоносителите и други фактори я тласнаха нагоре в последните седмици на 2021 г. Към края на февруари-март се очаква ситуацията да се поуспокои и безработицата отново да тръгне надолу.

Според проучване на Агенцията по заетостта бизнесът ще се нуждае от около 200 хил. нови работни места през тази година – от тях около 100 хиляди са квалифицирани кадри, другите – с ниска компетентност. Интересна статистика показва, че само около 50 хил. души от работещите в страната са със заплати над 5 600 лв. бруто. Най-голямата група е от около 900 хил. души, това е т.нар. средна класа. В нея влизат хора, които работят за възнаграждение между 1 130 и 3 400 лв. бруто.

Лошата новина е, че малко под 900 хил. души са в групата около минималната работна заплата. Неприятен момент е, че ръстът на цените на енергоносителите „изяде“ потенциалното увеличение на заплати и бонуси, зачеркна планове за обучения на кадрите в не една компания.

Пазарно движение

Първанов очаква инфлацията да се успокои от март-април нататък. Предвижда ръст на инвестициите от местни и от чуждестранни инвеститори. Така например влиза нов голям нов играч в сектора на изнесените бизнес услуги (BPO), който ще се нуждае от над 1000 души персонал в следващите 2-3 години. През 2022 г. по различни програми ще има повече средства за развитието на човешките ресурси. Излиза програма за субсидирана заетост с над 200 млн. лв., ще има редица възможности по „Еразъм“.

„Това ми дава надежда, че безработицата ще падне под 5%, като вероятно ще се очертае нов недостиг на работна ръка. Същевременно се задава излишък на хора от сегмента "Финанси и застраховане", което ще стане поради сливането на две от големите банки. Важно е да отбележим, че по традиция на мениджърските позиции има по-голямо предлагане, отколкото търсене“, казва Георги К. Първанов.

В момента пазарът на труда страда от диспропорцията да има свободна работна ръка, която не се търси, и да е голям дефицитът на специалисти с определен профил.“

Най-търсените професии

В медицинската област и здравеопазването ще продължи да расте недостигът на специалисти. Дефицитът на добри лекари и медицински сестри ще продължи да е факт, тенденцията дори ще се задълбочи. Това ще тегли нагоре заплатите. 

Засилено търсене на кадри има и в търговията на дребно, то ще нараства. В сферата на онлайн продажбите и на дигиталния маркетинг също има остър дефицит. Хора няма да достигат в селското стопанство – не само работници, но и агрономи, технолози и други специалисти. Голям недостиг се очертава и в производствената сфера, там липсва персонал за най-ниския сегмент, но и за средните позиции. Този „глад“ е в цялата страна. 

Нужни са кадри с технически и инженерни умения за всички сфери, търсим ги „на килограм“, но все по-малко са желаещите да учат и да упражняват такива професии“, казва yпpaвитeлят на СTеаm.

Работна сила – да, но откъде

За областите, в които има недостиг на хора, едно от решенията е да се използва потенциалът на българите, които да се завърнат от чужбина. Добър вариант е привличането на работна ръка от трети страни. В нетно изражение заплащането в България все повече се доближава до страните от южния фланг на ЕС. Може да заимстваме от опита на Полша, която в желанието си да върне обратно своите сънародници прие закон, с който да освободи от определени данъци онези, които предпочетат отново да работят в родината си. Страната прави и друго – дава възможност работници от Грузия, Армения, Украйна, Беларус и Молдова, които имат предложение за работа, да може една година да работят, без да чакат за работна виза.

Професионалисти от класа

Прогнозата за тази година е за двуцифрен ръст на заплатите и нов глад за работна ръка. Добрата новина е, че IT фирмите създават в България R&D центрове за проучвания и разработки. Има редица добри примери. Специалистите в тези центрове са висококвалифицирани и съответно са много добре платени. С този ход не се търси спестяване от работна сила, а той се предприема заради високото ниво на професионализъм в страната.

Хубави примери са компании като Odelo и Bosch IT в аутомотив сегмента, които създадоха свои R&D центрове. Доста са фирмите, които има с какво да се похвалят, но това, което все още липсва, е значима инвестиция в България от над 1 млрд. евро, каквито Amazon и Microsoft правят съответно в Хърватска и Гърция.

Напред-назад

Първанов прогнозира недостиг на хора за ресторантьорството и туризма. Очаквам почти пълно възстановяване на сектора през 2022 г. Предвижда и развитието на един странен феномен, който може да бъде определен като COVID туризъм. От страните от ЕС със строги мерки започват да се местят хора, които идват в България, докато там нещата се нормализират.

Ако удържим да няма затваряне на бизнеса, може да сме притегателен център за такъв тип туристи, които да остават и за по-дълъг период. Това са или хора с финансови възможности, или такива, които може да работят от дистанция“, казва той.

„Недостигът на работна ръка за бизнеса в България означава пропуснати възможности за растеж. Това се явява ограничение на икономическото развитие.“

Съвети към търсещите по-високо заплащане

  1. Ако сте в сферата на банките и застраховането, където предстои оптимизация на кадрите, или сте в държавната сфера, но не виждате перспектива – сега е подходящ момент да се преориентирате към друга област с по-добър хоризонт за развитие. Може да се насочите към нова професия, като преминете през съответното обучение. Дигитален маркетинг, програмиране, интернет на нещата, киберсигурност – са сред перспективните сфери. Може да добавите още един чужд език, за да сте по-конкурентни.
  2. Сега е време да се насочите към сферата на туризма, колкото и да ви се струва странно. Там се очертава огромен недостиг на хора.
  3. В която и сфера да сте, надграждайте уменията и квалификацията си. Винаги ще се намери кой да ги оцени.


Подкрепи Economic.bg