9 природни чудеса, които непременно да видите

Срещата с тях ще е незабравима

9 природни чудеса, които непременно да видите

Снимка: Wikipedia

Докато местата, създадени от човека, като древните египетски пирамиди, Голямата китайска стена и Бурдж Халифа, несъмнено ни изпълват с благоговение, много от най-впечатляващите обекти на планетата са направени от самата майка природа.

А където се е развихрила природата, често ние, хората, оставаме безмълвни - смаяни от величието й и преклонени пред силата й.

Целият свят е пълен с подобни разкошни и неописуемо красиви места за изследване.

Вижте 9 от тях:

1. Водопада Виктория


Два пъти по-голяма и дълбок от Ниагарския водопад, Виктория се счита за най-големият водопад в света, според Енциклопедия Британика. Ревът на бързащата вода е толкова голям, че може да се чуе от разстояние 24 мили, докато мъглата от бушуващите води може да се види от повече от 30 мили, според victoriafallstourism.org.

2. Салар де Уюни, Боливия


Най-голямото солено безотточно езеро на планетата, Салар дьо Уюни се простира на 4 086 кв. мили, според National Geographic. Когато езерата се препълнят, регионът се трансформира в зашеметяващ отразяващ басейн, който изглежда като нещо извънземно.

3. Пустинята Сахара


Обхващайки 11 африкански страни, Сахара е най-голямата пустиня в целия свят на 3,5 милиона квадратни мили, според Live Science. Нейната огромна необятност би била достатъчна, за да превърне Сахара в едно от най-впечатляващите природни чудеса на планетата, но подвижните й червени пясъци и ветровитите дюни създават пейзаж, различен от всеки друг.

4. Голямата призма – горещият извор в Йелоустоун


Въпреки че не е най-популярната забележителност в Националния парк Йелоустоун, Голямата Призма със сигурност е най-зашеметяващата визуално. По-голям от футболно игрище и по-дълбок от 10-етажна сграда, феновете на Grand Prismatic Spring могат да се радват на неговите блестящи пръстени от зелено, жълто и оранжево благодарение на любимите на топлината бактерии, които живеят във водите.

5. Ниагарският водопад


Вероятно най-известният водопад на планетата, Ниагарският водопад всъщност се състои от три отделни части. Американските водопади и Брайдъл Вейл са в Ню Йорк, но най-известният участък от водопадите се намира отвъд границата. Канадският водопад - известен още като водопад-подкова – се спуска 167 фута и се простира на повече от 2700 фута. Посетителите могат дори да се спуснат под водопадите с лодка.

6. Езерото Хилиър, Австралия


Разположено само на няколко фута от сините води на Индийския океан, езерото Хилиър е известен обект благодарение на естествената си розова вода с балончета. Езерото черпи уникалния си цвят от червените пигменти, секретирани от бактериите, които живеят във водата.

7. Памуккале, Денизли, Турция


Памуккале - което на турски означава "Замък от памук", може да се похвали с пейзаж от вкаменени водопади, минерали и травертинови тераси, пълни с термални води, според ЮНЕСКО.

8. Каньо Кристалес, Колумбия


Наричана "реката, която тече от рая", Каньо Кристалес е като всеки друг бълбукащ поток през по-голямата част от годината. Между влажните и сухи сезони обаче вид растение, наречено Macarenia clavigera, цъфти под повърхността на водата, превръщайки обичайния син оттенък на водата в блестящо червен. Жълтите и зелените пясъци, които се виждат под повърхността, придават допълнителни окраски на реката.

9. Калните вулкани, Гобустан, Азербайджан


Разположени в централен Азербайджан, калните вулкани на Националния парк Гобустан са се образували от комбинация от метан и утайки. Понякога обаче метанът се натрупва и конусите избухват в пламъци.

Снимки Pixabay и Wikipedia

Коментари: 0