Призоваха пилотите на Lufthansa да стачкуват и на 29 и 30 ноември

От миналата седмица са отменени около 3000 полета на компанията

Призоваха пилотите на Lufthansa да стачкуват и на 29 и 30 ноември

Снимка: Economic.bg

180 ~ 1 мин. четене
Пилотите на немската авиокомпания Lufthansa бяха призовани от синдиката си Cockpit да стачкуват отново във вторник и сряда (29 и 30 ноември), предадоха световните медии. 

Германският национален авиопревозвач за втора поредна седмица ще бъде със силно ограничена дейност, което води до големи загуби за компанията. През изминалата седмица пилотите стачкуваха от сряда до събота включително и бяха отменени близо 3000 полета. 

Споровете между ръководството на компанията и пилотите продължават повече от две години. Повишение на заплатите на пилотите не е имало от 5 години. Искането на синдиката Cockpit е за увеличение на възнагражденията им със средно 3,7% за период от пет години. 

От април 2014 г. това е 15-та поред вълна от стачки, което е довело до отмяна на 9600 полета, а финансовите загуби за компанията се оценяват на 300 млн. евро. По-рано компанията предложи увеличение с 2,5%, но според профсъюза това се равнява на замразяване на заплатите. 

Стачката може да бъде отменена ако Luftansa удовлетвори исканията на синдиката, или съдът по трудовите спорове я забрани. 

Подкрепи Economic.bg