Продажбите на електрически коли в ЕС растат бързо

През третото тримесечие на 2017 г. са продадени общо 212 хил. коли на алтернативно гориво

Продажбите на електрически коли в ЕС растат бързо
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Регистрациите на превозни средства в Европейския съюз, използващи алтернативно гориво (AFV) през третото тримесечие на 2017 г., продължават да показват силен растеж. Търсенето се е увеличило с 51.4% в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). В периода юли-септември са продадени 211 635 автомобила, използващи гориво, различно от дизел и бензин.

Делът на автомобилите с алтернативно гориво от общите продажби на коли в ЕС е 6.2%. Изцяло електрическите коли държат 1.6% от пазара.

Растежът се запазва при всички видове алтернативно задвижване, показва статистиката. Най-много растат продажбите при изцяло електрическите коли (60.9%) и хибридните автомобили (59.7%).
Търсенето на нови леки автомобили на пропан-бутан се е увеличило с 38.1% в сравнение със същия период на миналата година, а регистрациите на автомобили метан са с 12.9% по-високи.

Всеки от петте големи пазара отбеляза двуцифрено увеличение, което значително допринася за положителното представяне на целия регион. Регистрациите почти са се удвоили в Испания и Германия, където ръстът е съответно с 90.7% и 82.7% в сравнение с преди една година. След това се нарежда Великобритания (+48.2%), Франция (+47.9%) и Италия (+33.3%). Германия и Обединеното кралство са двата пазара, в които са регистрирани най-много електрически автомобили в ЕС.

Трябва да се има предвид, че значителните проценти на увеличение се дължат на ниската база, от която тръгва статистиката. Когато говорим в номинални числа, тогава се вижда, че едва един на 60 продавани автомобила в ЕС през третото тримесечие е електрически. Когато говорим за общият брой на колите, задвижвани на алтернативно гориво, тогава се вижда, че съотношението е едно към 16.
Коментари: 0