Програмата за безлихвени заеми до 4500 лв. може да се удължи до юни

Освен новия срок по нея дадено лице ще може да кандидатства за средствата отново, ако отговаря на условията

Програмата за безлихвени заеми до 4500 лв. може да се удължи до юни

Снимка: ББР

Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за удължаване на срока на антикризисната мярка за заеми до 4500 лв. за физически лица до юни, както и по това дадено лице да може да кандидатства за средствата отново, ако отговаря на условията. Това заяви изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров по време на Третия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Финансовата институция изчаква финално одобрение от ЕК по новите условия на програмата за бизнеса, за да може да предоставя финансиране в по-голям размер и по-дълъг срок за кандидатстване. При одобрение, лица и фирми, които ще изпитат затруднения при повторен локдаун, ще могат да се възползват от двете програми.

Според данните от отчетите на търговските банки, към 24 ноември за безлихвени заеми до 4500 лв. са одобрени близо 23 000 души, а общата стойност на кредитите е почти 95 млн. лв. Срокът на програмата обаче изтича в края на 2020 г., а голяма част от средствата по нея остават неизразходени, тъй като предвидената сума е 200 млн. лв.

По гаранционната програма в подкрепа на бизнеса банката е потвърдила за гарантиране 1004 компании за кредити в размер на над 129 млн. лв. Програмата за МСП има готовност да поеме заеми в размер до 1.2 млрд. лв.

Банката е внесла за одобрение в ЕК нови, подобрени параметри по програмата за бизнеса, чрез които достъпът до кредитиране да е възможен за още по-широк спектър от компании. Заложено е удължаване на срока за кандидатстване до края на юни 2021 г. и увеличаване на максималния размер на кредитите на 1 млн. лв. за малки и средни предприятия. По програмата вече ще могат да кандидатстват и големи компании, като заемът, който ще могат да ползват, е до 2 млн. лв. При одобрение на параметрите от ЕК ще се даде възможност на компаниите, които вече са получили средства, да кандидатстват повторно до достигане на новия максимален размер, допълни Живко Тодоров.

Парите имат бъдеще, а тези, които инвестираме сега в икономиката, ще ни го гарантират. ББР се стреми да подпомогне целия български бизнес, от всички възможни сектори на икономиката“, каза той.

Основната цел на ББР в момента е да даде глътка въздух не само на българския бизнес, но и на физическите лица, изпитващи финансови затруднения покрай пандемията от COVID-19. Експерти на финансовата институция работят по вариант, при който те също да могат да кандидатстват повторно за безлихвен заем.

„Нашите програми са отворени за абсолютно всички браншове, не правим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки-партньори, тъй като ние не можем да се конкурираме с тях“, каза още изпълнителният директор на банката. По думите му Българската банка за развитие ще продължава да играе ролята на партньор на търговските банки в страната, като има готовност да управлява и още програми, ако правителството й възложи мандат за това.

Коментари: 0