Северна Македония засега се отказва от АЕЦ „Белене“

Държавната електроенергийна компания иска да инвестира в газова електроцентрала в гръцкия град Александруполис

Северна Македония засега се отказва от АЕЦ „Белене“

Енергийният министър Теменужка Петкова с македонския икономически министър Крешник Бектеши

Снимка: Министерство на енергетиката

1092 ~ 1 мин. четене

Република Северна Македония засега се отказва от българския проект АЕЦ „Белене“ и се ориентира към газова електроцентрала в гръцкия град Александруполис. Това заяви вчера на Македонския енергиен форум 2020 директорът на компания Електроцентрали на Северна Македония (ЕСМ) Васко Ковачевски, цитиран от БТА.

Нови ядрени мощности

Взетото решение той обясни с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала, предаде МИА.

От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за „Белене", няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок“, каза той.

По думите му за Македония е важно да осигури надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобри работата на ЕСМ. „И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще“, каза Ковачевски. Припомняме, че интересът на Северна Македония към АЕЦ „Белене“ се появи през есента на 2019 г., когато стана ясно, че тя обмисля придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както и даде заявка, че ще закупи 10% от произвежданата електрическа енергия от атомната централа.

В правителството вече са сформирани работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция на страната в Гърция.

Електроцентралата в Гърция ще има инсталирана мощност до 800 мегавата, в която страната чрез АД ЕСМ ще 25% собственост. Това значително ще подобри дейността на компанията по отношение на стабилното производство на електроенергия.

Подкрепи Economic.bg