Произведен е първият влак за третата линия на метрото

За третата линия на метрото в столицата мотрисите вече няма да са руски, а ще са на германския бранд Siemens

Произведен е първият влак за третата линия на метрото
4514 ~ 1 мин. четене

Първите нови метровлакове ще започнат да пристигат в София в средата на 2018 г. От Столична община съобщават, че вече е произведен първият от 20 влака, които ще се движат по третата линия на метрото. Предстоят технически изпитания на влака за сертификат TUF. За третата линия на метрото в столицата мотрисите вече няма да са руски, а ще са на германския бранд Siemens.

Влаковете са с автоматично управление за следене на скоростта, реализират икономия на енергия от 25% – 30%, разполагат със система за автоматично предаване на видео сигнал в кабината на машиниста. На метростанциите между перона и влака са предвидени преградни врати, които се отварят и затварят едновременно с вратите на влака. Предвидена е и възможност за управление на влака без машинист.

Метрото на София е над 41 км, от които 21 са пуснати в експлоатация през последните 7–8 години. С тях в ежедневните си пътувания се придвижват около 370 000 души, спестените вредни емисии във въздуха са над 75 хил. т на година.

В момента се изграждат още 12 км, част от третия лъч на софийското метро. Те са от бул. „Владимир Вазов“, през центъра, "Орлов мост", „Красно село“, „Овча купел“ до "Околовръстното" при "Горна Баня" и ще бъдат готови до края на 2019 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg