Производители обещаха да предотвратят \"шоколадовия апокалипсис\"

Производство на какаови зърна намалява, а световната консумация отчита рекордно високо ниво

Производители обещаха да предотвратят \
348 ~ 2 мин. четене

Водещи производители на шоколад, включително Mondelez International, планират да инвестират $ 1 милиард в разширяването на производството на какаови зърна, за да отговарят на рекордно високото търсене на шоколад по света, пише The Wall Street Journal.

Производство на какаови зърна  намалява, поради което от началото на 2012 г. цените им на световните пазари скочиха с близо 40%.

Световната консумация на шоколад се увеличава през 2015 г. с 0.6% - до рекордните 7,1 милиона тона, като търсенето в Азия, където шоколадът едва наскоро е престана да бъде луксозна стока, скочи с 5.9%, според Euromonitor International.

Според Международната организация за какао, реколтата от какаови зърна през изминалата година намалява с 3,9% - до 4,2 милиона тона. В Гана - вторият по големина доставчик на какаови зърна, производството се срина с 18% през годината, която приключи на 30 септември. Това се дължи на болести по растенията, сухото време и промени в държавната политика.

Световният лидер в индустрията Кот д'Ивоар е увеличил производството си с 2,8%. Взети заедно, на тези две страни се падат около 60% от доставките на какаови зърна в света. В настоящата селскостопанска година, анализаторите очакват бъдещо намаляване на производството поради застаряването на дърветата и неблагоприятното време.

Според WSJ, светът не е застрашен от "шоколадов апокалипсис", но мерки трябва да се вземат веднага. Засаждането на нови какаови дървета няма да доведе до незабавното увеличаване на доставката на зърна: те започват да дават плодове в рамките на 2-4 години.

По-рано, производителите на шоколад използваха различни програми за подпомагане на земеделски производители, отглеждащи какао на зърна. Така че, от 2011 г. до 2013 г. Hershey Co. и фондация World Cocoa изпратиха на земеделските производители в Гана, прогноза за времето и информация за пазара под формата на текстови и гласови съобщения. Според Hershey, земеделските производители, които използват информацията, биха могли да увеличат добивите си с 46%.

Експертите от Mondelez съветват земеделските производители в Гана за оптимално засаждане и подрязване на каковите дървета, както и използването на торове.

Подкрепи Economic.bg