Промените в Закона за авторското право подкрепят качественото телевизионно съдържание

Ще има повече контрол на пиратското съдържание, по-качествен продукт за потребителите и намаляване на сивия сектор

Промените в Закона за авторското право подкрепят качественото телевизионно съдържание

Снимка: Pixabay

Приетите вчера изменения в Закона за авторското право и сродните му права ще променят към по-добро медийната среда у нас и ще предложат по-качествен продукт на зрителите. Промените са значителни, защото на практика те засягат всички участници в процеса на създаване и дистрибуция на телевизионно съдържание (телевизии, регулатори, носители на авторски права, кабелни оператори, зрители).

Очаква се тези промени да направят кражбата на авторските права значително по-трудна, което ще се отрази негативно на кабелните оператори, които оперират в сивия сектор. От друга страна промените ще позволяват на легалните доставчици на ТВ съдържание да предложат по-качествена продукция на зрителите, а носителите на права да получават полагащото им се възнаграждение.

Дигитален мониторинг и контрол за по-малко пиратско съдържание

Ограничаване на пиратското съдържание – промените предвиждат закупуване на софтуер и техника, които да осъществяват дистанционен мониторинг на излъчваното съдържание у нас в реално време. Това ще позволи на Министерството на културата да ограничи до голяма степен дейността на пиратски оператори, които излъчват телевизионни продукти, за които нямат права. По този начин ще се намали кражбата на интелектуална собственост и страната ще бъде извадена от „черния списък” за защита на интелектуалната собственост на САЩ.

Преди промените, ако се получи сигнал за кражба на ТВ канал или друго съдържание от кабелен оператор, Министерството на културата трябваше да командирова свой представител и той да види с очите си нарушението, за да състави акт. Това усложняваше процеса и често контролът беше невъзможен, но с промените кражбата на интелектуална собственост ще стане значително по-трудна.

Нов механизъм за санкциониране на нарушителите

И до този момент държавата се стремеше да санкционира доставчиците на пиратско съдържание, но според закона наказателните постановления се връчваха лично. Това водеше до умишлено избягване на актовете и по-висока безнаказаност. Например, ако нарушителят успееше да се укрие в рамките на 14 дни от издаването на акта, за да му бъде връчен, той не дължеше никакви глоби на държавата.

Промените в закона включват издаването на електронни актове, които влизат в сила от определена дата и не могат да бъдат избегнати както беше до момента. Така държавната хазна ще получава по-добра събираемост на дължимите глоби и ще има възможност значително да намали злоупотребите с интелектуална собственост като реално приложи съществуващото законодателство.

Реални абонати и заплащане на носителите на авторски права

Промените в закона ще дадат ясна представа за абонатите на доставчиците на телевизионно съдържание. Обичайна практика сред „сивите” кабелни оператори беше да докладват на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по-малък брой абонати и така получават такси, за които не се плащат данъци към държавата и средства на правоносителите (продуценти и телевизии). Много от пиратските оператори до този момент излъчваха съдържание, за което нямат права, събираха такси от клиентите, но не плащаха нищо на създателите на съдържанието.

Какво печелят зрителите

С промените в Закона за авторското право и сродните му права зрителите на легитимните доставчици на ТВ съдържание ще продължат да плащат същите такси, но ще са спокойни, че няма шанс да бъдат лишени от правото да гледат любимия си сериал или чаканото футболно дерби. Те ще имат възможност и да получават достъп до допълнително премиум съдържание, защото техния доставчик няма да се бори с пиратска конкуренция и ще има възможност до обогати доставяния продукт без това да означава увеличение на цената за зрителя.
Коментари: 0