Промените в Закона за пътищата въвеждат уикенд винетки

Тя ще важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя

Промените в Закона за пътищата въвеждат уикенд винетки
4472 ~ 1 мин. четене
Една от новостите, които са предвидени в Закона за пътищата, е въвеждането на уикенд винетка, която ще важи от 24.00 ч. в петък до полунощ в неделя. Днес текстовете, подготвени от ГЕРБ, бяха внесени в парламента. 

Освен това, от 1 януари 2019 г. ще бъде въведена електронната винетка за леките автомобили. Те ще бъдат валидни една година, три месеца, месец, седмица и уикенд. Валидирането им ще може да се случва и след датата им на закупуване. В текстовете, публикувани днес, е записано, че винетките за леките автомобили, закупени след 1 септември тази година, трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им. Все пак в предложенията в Закона е предвидено хартиените винетки за леки автомобили, които важат след 1 януари 2019 г., да бъдат трансформирани в електронни. Това ще се случва в пунктове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Цените на новите винетни стикери трябва да бъдат определени от Министерски съвет. Промените и допълненията в Закона предвиждат и така чакания старт на тол системата – тя ще стартира от 16 август 2019 г. Според текстовете, купените годишни винетни стикети след 16 август 2018 г. за пътните превозни средства с маса над 3.5 тона ще бъдат валидни до 15 август 2019 г. Така дори и да бъдат закупени в началото на 2019 г., годишните винетки за тежкотоварни автомобили ще бъдат валидни до средата на август. 

Все още на дневен ред стои въпросът за кои пътища ще се плащат тол-такси и за кои не. 
Подкрепи Economic.bg