Протести в 10 града срещу решението на правителството за парк „Пирин“

Исканията на протестиращите са да бъде отхвърлено решението на правителството за промяна в плана за управление и оставка на екоминистъра

Протести в 10 града срещу решението на правителството за парк „Пирин“
716 ~ 1 мин. четене
Заради правителственото решение да се даде възможност да се строят нови лифтове и ски писти в парк „Пирин“ днес ще има протести в 10 града. Те се организират във "Фейсбук" и са под наслова „Спасете Пирин! Спасете България!“. Шествията ще започнат в 18.30 ч.

Демонстрации ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

В София те ще започнат от кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий".

Исканията на протестиращите са да бъде отхвърлено решението на правителството за промяна в плана за управление на парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Според тях решението дава възможност за строителство в 48% от територията на парка, както и за изсичането на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

Вчера Нено Димов заяви, че няма са се строят хотели и спа съоръжения, а само спортна инфраструктура. Тази инфраструктура пък ще заеме едва около 2% от парка. Въпреки това протестиращите не вярват на думите му, особено след като министърът не можа да даде конкретни отговори на въпроси, свързани с концесионера.
Подкрепи Economic.bg