Протестите срещу Тръмп не спират

Хиляди хора в цяла Америка излизат всяка вечер за да изразят недоволството си

Протестите срещу Тръмп не спират
3695 ~ 2 мин. четене
Хиляди хора в цяла Америка не спират да протестират срещу избора на Доналд Тръмп за президент. Вече седмица демонстранти от различни градове на страната излизат по улиците, издигайки лозунгикато „Не е моят президент“.

Подобни протести имаше и в събота, като най-големите бяха в Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, пише Reuters. Организаторите на протестите искат да запазят инерцията от спонтанното излизане на хората по улиците в първата вечер след изборите.

Няколко хиляди души протестираха мирно по покрай лъскавите магазини на емблематичното Пето авеню в Ню Йорк. В крайна сметка достигнаха до Trump Tower, собственост на новоизбрания президент.

"Ужасени сме, че страната избра за за президент един невероятно неквалифициран човек, женомразец и расист", коментират участници в протеста.

Демонстрации в събота вечер имаше и в Чикаго и Лос Анджелис, където няколко хиляди протестиращи се събраха пред MacArthur Park, след което продължиха към центъра на града. Те носеха плакати с лозунги „Самосвалът Трумп“ и „Малцинствата имат значение“.

Някои от демонстрантите развяваха американски, мексикански и знамето с дъгата. Протестиращите дори наричат Тръмп фашист и заявяват, че се страхуват от бъдещите действия на новия президент. Те не са сигурни дали правата им ще бъдат пазени.

По време на президентската кампания Тръмп успя да шокира много хора със своя начин на изразяване. В своите речи пред избирателите той нерядко говореше за израждане на „велика стена“ по границата с Мексико, за ограничаване на имиграцията, за регистрация на мюсюлманите. Към това трябва да е добавят и скандалите, свързани с Тръмп. Няколко жени се оплакаха от сексуално посегателство от страна на новия американски президент.

Демонстрациите досега бяха до голяма степен мирни, въпреки че в Портланд протестиращи изпочупиха прозорци на магазини, рисуваха графити и повредиха коли в петък. Те се сблъскаха и с полицията, която използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпите.
Подкрепи Economic.bg