Румъния очаква двойно по-голям икономически растеж от българския

БВП на глава от населението може да стигне 70% от средното за ЕС през 2020 г.

Румъния очаква двойно по-голям икономически растеж от българския
4115 ~ 1 мин. четене
Икономическият растеж в Румъния ще бъде средно 4.2% през следващите четири години. Това е прогнозата на румънското финансово министерство, залоена в средносрочната им бюджетна прогноза, която по закон се изготвя заедно с държавния бюджет. За сравнение, българското правителство очаква реалният ръст на брутния вътрешен (БВП) да бъде около 2.6%.

„Нивото на дълга е ниско, а достъпът до финансиране е сравнително лесен. Имахме рекордно ниски лихви по финансиране на публичния ни дълг през тази година. Това е знак на доверие на вътрешната и външна среда в румънската икономика“, коментира министърът на финансите Анка Драгу.

Според нея всички тези фактори предопределят високият растеж, който ще постигне северната ни съседка през следващите години. Тя обаче смята, че този растеж трябва да бъде насочен към стратегически области. "Потенциалът за растеж, който бе силно засегнат по време на кризата, се възстанови почти напълно", добави министърът.

Румъния е една от държавите, които имат най-бързо сближаване към стандарта на живот в Европейския съюз. През 2013 г. БВП на глава от населението в Румъния бе 44% от средното за ЕС ниво. През 2015 г. нивото вече бе 57%.

За Драгу икономическите политики, включени в конкурентната стратегия на Румъния, могат да помогнат за постигане на растеж и от 5%, а БВП на глава от населението да стигне 70% от средното за ЕС през 2020 г.
Подкрепи Economic.bg