Провалиха се преговорите за ново правителство в Германия

Задават се нови избори в четвъртата по големина икономика в света

Провалиха се преговорите за ново правителство в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се е провалил опитът ѝ да състави ново правителство. Думите ѝ предизвикаха съмнения относно нейното политическото бъдеще, както и дали потенциално не предстоят нови, предсрочни избори в четвъртата по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Преговорите за ново коалиционно правителство в Берлин, които продължиха месец, завършиха с драматичен провал точно преди полунощ в неделя. Свободната демократическа партия, която беше един от потенциалните партньори за коалиция, се оттегли от споразумението, за което Меркел беше казала, че е близо до сключване.

След 12 години на поста, които я превърнаха в котва на стабилност в Европа във времена на кризи, Меркел каза, че остава като действащ канцлер и че ще се консултира с президента Франк-Валтер Щайнмайер в понеделник какво предстои. Провалът на коалиционните преговори е знак, че е достигната границата на прагматичния, неидеологически стил на управление на Меркел. Сега възможността ѝ да остане на канцлерския пост за още четири години са силно намалени.

„Най-малкото това е ден за задълбочено проучване на бъдещето на Германия“, коментира Меркел пред репортери след провала на преговорите и добави: „Като канцлер, като служебен канцлер, аз ще направя всичко, за да се уверя, че тази страна продължава да бъде добре управлявана през трудните седмици напред“.

Коментари: 0