Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ не е жизнеспособен проект

Според него е невъзможно от БАН да са изследвали всички варианти за централата

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ не е жизнеспособен проект

Снимка: Economic.bg

Според доклад на Българската академия на науките (БАН), проектът за построяването на АЕЦ „Белене“ е осъществим. Не на такова мнение обаче е Трайчо Трайков, бивши министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене". Всъщност при представянето на доклада представителя на БАН положи завидни усилия заключенията му да звучат позитивно. Но позитивното, което той посочи, нямаше нищо общо с резултатите от самия доклад. Той каза, че при всички останали условия проекта не е жизнеспособен.“, коментира Трайков в сутрешния ефир на Българската национална телевизия.

Според данните на БАН централата би била печеливша, ако е на стойност по-ниска от 10,5 милиарда евро, а собственият капитал, инвестиран и стратегическия инвеститор, е до 30%. Останалата част трябва да се финансира от заем с лихва не по-висока от 4.5%. ГЕРБ предложиха да отпадне давността за разследване на престъпленията, свързани с приватизацията. Партиите ДСБ, "Да, България", форматът "Нова република", "Зелените" и ДЕОС обявиха в събота обща инициатива "Български манифест за Европа".

Трайков добави, че при други обстоятелства е щял да спре слуша проф. Атанас Тасев при представянето на доклада на БАН, тъй като той е казал: „в нашия анализ сме изследвали всички възможни варианти“.

„Естествено, че не са, защото това не е възможно. Изследвали са определен обсег и това, което се знае от преди официалното представяне от 90-те няма нито един, при който проекта да е жизнеспособен“, каза бившият министър.

Коментари: 0