Столична община създаде калкулатор за новите данъци на колите

Всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС през 2020 г. се получават за автомобила му

Столична община създаде калкулатор за новите данъци на колите
22385 ~ 2 мин. четене

Електронният калкулатор на Столична община за новия данък на автомобилите в София беше публикуван днес и вече всеки може да изчисли онлайн колко ще трябва да плаща за 2020 г. От този линк всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна):

  • Под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата;
  • Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;
  • Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

Припомняме, че на 30 декември 2019 г. Столичният общински съвет (СОС) одобри окончателно по-високите данъци за автомобилите в София, предложени от кмета Йорданка Фандъкова. Тогава стана ясно, че между 10 и 15% по-висок ще е налогът за старите и за мощните коли. С 0.3 се увеличава коефициентът при изчисляване на данъка на автомобили с екостандарт Евро 0, 1 и 2. С 0.1 е увеличението за колите с евростандарт 3 и 4. За най-мощните коли коефициентът се повишава с 0.3.

„През последните 10 години не позволих вдигане на данъците в София. За този период увеличихме собствените приходи с над 250 млн. лв. чрез по-добра събираемост и привлякохме над 4 млрд. лв. европейски средства. Сега предлагам промени в два данъка с две конкретни цели - по-чист въздух и повече инвестиции в кварталите. В момента данъците за колите в София са най-ниските в страната. Давам си сметка, че всяко вдигане на данъците е непопулярна мярка, но гражданите очакват по-чист въздух и промяна на кварталите”, заяви тогава Фандъкова пред общинските съветници.

Коментари: 0