Онлайн калкулатор вече изчислява новите тол такси

За да се сметне примерната цена на пътуването, трябва да се въведат данни за превозното средство

Онлайн калкулатор вече изчислява новите тол такси
3650 ~ 2 мин. четене

Шофьорите или собствениците на камиони и автобуси вече могат ползват онлайн тол калкулатор, за да изчисляват таксите, които ще трябва да плащат след въвеждането на новата система за таксуване. На последното правителствено заседание за миналата година регионалният министър Петя Аврамова обеща на премиера Бойко Борисов, че тол системата ще заработи реално на 6 януари.

Досега шофьорите можеха да ползват демо калкулатор в един от четирите демонстрационни центъра - в София, Пловдив, Варна и Русе.

След пускането на тол системата тежкотоварните превозни средства ще плащат на база изминатото разстояние, екологичния клас, времето на пътуване и т.н., а не както досега – само на база време с електронна винетка.

Тол калкулаторът има за цел да помогне на потребителите да се ориентират за разходите, свързани с пътните такси на база на изминато разстояние, особено ако решат да използват маршрутна карта. Тя позволява да се заплати предварително за изминаването на разстояние между две точки с до четири междинни локации.

За да се изчисли тол таксата за желания маршрут, трябва да се въведат данни за превозното средство – камион или автобус със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочва се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и крайна точка на маршрута, както и до 4 междинни локации. Потребителят може да поиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по зададените параметри.

В резултат собственикът или ползвателят на пътното превозно средство получава подробна информация за платените участъци по пътя – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът изчислява и очакваното време за пътуване по избрания маршрут, който се визуализира върху пътната карта на България.

Заложеният в системата обхват на пътищата с тол такса е 6 050 км от общо около 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Коментари: 0