Пучдемон иска да го съдят само в Белгия

Бившият каталунски премиер отказва да се върне в Испания

Пучдемон иска да го съдят само в Белгия
Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон няма да се предаде на властите в Испания. Той би сторил това само пред  „истинското правосъдие в Белгия“. От Брюксел то й заяви, че не е избягал след референдума за независимост в областта, но просто не е можел да подготви защитата си в Испания.

Пучдемон разкритикува „извънредно варварските действия“ на испанското правителство и на министър-председателя Мариано Рахой. Той ги обвини, че са оркестрирали скорошните събития, довели до това няколко членове на екипа му да влязат в затвора. Същевременно бившият каталунски лидер призова към „политически диалог“, който според него е единственото решение за настоящата безизходица, предава Brussels Times.

Пучдемон добави, че ситуацията в момента изисква „политика, която Мариано Рахой не употребява“. „Министър-председателят използва прокуратурата, съдилищата, полицията, дори и предприемачи. Не е правилно, че рискуваме 30 години затвор заради това, че слушахме електората си“, смята той. „Всичко това е извънредно варварско. Бях избран. Волята на каталунския народ бе нелегално смазана от правителството на Рахой“, добави бившият каталунски лидер.
Коментари: 0