„Турски поток“ достигна Турция

Руската част на тръбопровода е готов, обяви компанията строител

„Турски поток“ достигна Турция
Газопроводът „Турски поток“ вече е достигнал икономическата зона на Турция, т.е. руската му част вече е готова. Това бе съобщено от изпълнителя на проекта South Stream Transport, дъщерна на „Газпром“.

Pioneering Spirit - най-големият тръбополагащ кораб, отбеляза това събитие с поставянето в морето на тръбни секции с руски и турски флагове, символизиращи пресичането на границата на изключителната икономическа зона между две държави. Компанията изпълнител съобщава още, че строителството тече по график, като за по-малко от половин година е положена почти една четвърт от морския участък.

Проектът предвижда строителство на две тръби по дъното на Черно море. Капацитетът на всяка е 15.75 млрд. куб м газ. По едната тръба ще бъде доставян газ за турския пазар, а по другата се предвижда транзит на газ през Турция за европейските страни.

Строителството на първата тръба започна през месец май. Изграждането на морската част се извършва основно чрез тръбополагащият кораб Pioneering Spirit на компанията Allseas, като средно на ден се полагат по около 4 км от газопровода. Работата се усложнява от това, че дълбочината на Черно море на границата на изключителната икономическа зона на Русия и Турция е 2171 м, което е и един от най-дълбоките участъци от „Турски поток“.

Към настоящия момент преговори за доставка та газ през „Турски поток“ водят Унгария, Италия, Гърция, Сърбия и България.
Коментари: 0