Как изглежда трилионното увеличение на компютърната мощ

Инфографика показва нарастването между 1956 и 2015 г.

Как изглежда трилионното увеличение на компютърната мощ
936 ~ 1 мин. четене

На 20 юли 1969 г. милиони хора получиха вдъхновение от кадрите, които показаха двама астронавти, които направиха първите стъпки на човечеството на Луната. Сега мнозина знаят имената на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Има обаче един герой, който е малко познат – компютърът, управляващ цялата мисия на кораба Аполо 11, който отвежда двамата астронавти до естествения спътник на Земята.

Процесорната мощ на този компютър се равнява на две конзоли Nintendo, изпъква Visual Capitalist, и като цяло не е бил блестящ. Но въпреки техническите си ограничения, този компютър се е справил със своята задача – да навигира и контролира космическия апарат, за да отведе хората до Луната.

И ако компютърната мощ на две конзоли Nintendo е успяла да отведе кораб до Луната, няма нужда да обясняваме какво може да се случи за в бъдеще, след като изчислителната сила не спира да се увеличава през последните пет десетилетия, а вероятно и занапред.

За да се измери изчислителната мощ на процесорите се използва мярата FLOPS (FLoating point Operations Per Second). Тя показва броя операции с плаваща запетая, които компютърът може да извърши за една секунда. В инфографиката по-долу, изготвена от Experts Exchange, визуализира 1-трилионното увеличение на производителността на чиповете в периода между 1956 и 2015 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg