Ирландия може да се размине с 1-милиардния център за данни на Apple

Тим Кук вече не е ангажиран с проекта, каза ирландският премиер

Ирландия може да се размине с 1-милиардния център за данни на Apple
Планираният от Apple център за данни в Ирландия може и да не се случи. Това става ясно от думите на премиера Лео Варадкар, който заяви в интервю пред държавната телевизия, че изпълнителният директор на американския технологичен гигант Тим Кук вече не се ангажира с осъществяването на проекта на територията на неговата държава. Въпреки това Дъблин ще направи всичко възможно, за да се осъществи проектът.

Apple обяви през 2015 г., че иска да построи център за данни в западната част на Ирландия на стойност 1 млрд. долара. Американската компания имаше намерение да се възползва от зелените енергийни източници наблизо. Проектът обаче се забави близо две години, тъй като изграждането му бе обжалвано.

„На среща в четвъртък Кук не се ангажира да продължи с проекта“, каза Варадкар пред държавната телевизия RTE. "Не получихме начална дата, определен ангажимент или нещо подобно", допълни премиерът, който е на обиколка в САЩ, за да се срещне с инвеститори. Той добави, че е казал на Кук, че ирландското правителство ще направи "всичко в нашите възможности", за да се улесни възобновяването на проекта.

Ирландия разчита на чуждестранни мултинационални компании като Apple за създаването на едно от всеки десет работни места в икономиката. На центъра за данни се гледа като на възможност за създаване на допълнителни работни места.

Подобен дейта център на Apple ще заработи тази година в Дания. През юли компанията обяви, че търси държава от ЕС, в която да построи друг.

Правителството в Дъблин заяви, че обмисля да промени своите закони, така че да включи центровете за данни като стратегическа инфраструктура и по този начин да им позволи да преминат през процеса на планиране много по-бързо.
Коментари: 0