Путин ще предостави запис на разговора между Тръмп и Лавров

Руският президент ще предостави транскрипт на Конгреса във връзка с изтичането на информация

Путин ще предостави запис на разговора между Тръмп и Лавров
1196 ~ 1 мин. четене
Руският президент Владимир Путин ще предостави запис на разговора между американския му  колега Доналд Тръмп и външния министър на Русия Сергей Лавров, съобщава Reuters. По информация на вестник New York Times на тази среща американският президент е издал на руснаците изключително деликатна разузнавателна информация за намеренията на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия. В последствие стана ясно, че данните са събрани и дадени на САЩ от израелските тайни служби.

Става ясно, че разговорът ще бъде предоставен на Конгреса, но не като аудиофайл, а като транскрипт на разговора. Това не гарантира, че вътре ще бъде включен целият разговор.

Секретарят по въпросите на отбраната Джеймс Матис каза, че не се притеснява от каквато и да е информация, която може да е била предоставена на Русия.  

Специализирани близкоизточни източници разкриват пред израелски и американски медии, че класифицираната информация, предоставена на Русия, се отнасяла и до способностите на Израел да прихваща оперативните комуникации и сигнали на терористичната организация. Този материя е една от най-чувствителните и свръхсекретни в дейността на военното разузнаване. Притежаването на тази усъвършенствана способност позволява да се следят най-тайните военни операции, без да се оставя никаква представа за наблюдателя. Тази технология за прихващане също така може сериозно да осуети и военните операции на врага.
Подкрепи Economic.bg