Работата по „Северен поток 2“ край Финландия започва тази година

Ще бъде извършено и разчистване на дъното от 87 боеприпаса от времето на войната, намерени по маршрута на тръбите

Работата по „Северен поток 2“ край Финландия започва тази година
1148 ~ 1 мин. четене
Подготвителните работи за полагането на газопровода „Северен поток 2“ ще започнат в най-скоро време в изключителната икономическа зона на Финландия. Това съобщи операторът „Норд стрийм 2“ АГ, цитирана от ТАСС. Компанията уточни, че работите ще се изразяват в очертаване на трасето чрез заравняване на морското дъно, първата фаза на този процес ще продължи до средата на юни.

Ще бъде извършено и разчистване на дъното от 87 боеприпаса от времето на войната, намерени по маршрута на тръбите. Ще бъдат поставени и поддържащи конструкции за предпазване на съществуващата инфраструктура. Тези мерки е разчетено да продължат през целия пролетно-летен период.

По-рано, през април, Финландия издаде на проекта за газопровод две нужни за началото на работите разрешителни - за използване на нейната изключителна икономическа зона и териториални води. Дотогава строителството беше разрешила също и Германия.

„Северен поток 2“ се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27.5 млрд. куб. м газ на година. Новият газопровод ще удвои капацитета на съществуващия „Северен поток“ и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
Подкрепи Economic.bg