„Гaзпрoм“ обяви „Северен поток 2“ за завършен

Според "Газпром" тази година през газопровода могат да бъдат доставени 5,6 млрд. кубически метра газ

„Гaзпрoм“ обяви „Северен поток 2“ за завършен

Снимка: Twitter

1180 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ е напълно завършено към днешна дата, се казва в съобщение на „Газпром“, цитирано от ТАСС.

„На сутрешната оперативна среща на „Газпром“ председателят на Управителния съвет Алексей Милър заяви, че в 8:45 ч. московско време строителството на газопровода „Северен поток 2“ е напълно завършено“, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че операторът на проекта е приключил с полагането на последната тръба. Компанията очаква да въведе в експлоатация газопровода до края на годината.

Според „Газпром“ тази година през „Северен поток 2“ могат да бъдат доставени 5.6 млрд. куб. м газ.

Bloomberg, позовавайки се на свои източници, съобщи, че руската компания планира да започне доставките на газ през едната тръба от 1 октомври, а през двете – до 1 декември.

„Северен поток 2“ включва две линии на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като Swiss Allseas изостави полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода е възобновено.

Подкрепи Economic.bg