САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Тези нови ограничителни мерки разширяват по същество санкциите, наложени в края на 2019 г.

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Снимка: Gazprom

Държавният департамент на САЩ наложи нови санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", се казва в изявление, публикувано на уебсайта. Новите санкции ще се прилагат за компании, предоставящи услуги, стоки или финансиране за „надграждане или инсталиране на оборудване“ на кораби, които ще работят по проекта „Северен поток 2“ или „Турски поток" или "всеки проект, който е наследник на тези проекти", пише в документа, без да се уточнява дали разширените санкции се отнасят и за "Балкански поток". 

 

Тези нови ограничителни мерки разширяват по същество санкциите, наложени в края на 2019 г. срещу компании, които предоставят услуги за полагането на тръбите на двата газопровода. В резултат на първия кръг от тези санкции, швейцарската Allseas, чиито плавателни съдове прокарваха последния участък от "Северен поток 2" близо до остров Борнхолм, обяви спиране на работата на корабите.

В резултат на това „Газпром“ трябваше да потърси заместител на тези плавателни съдове, използвайки „Академик Черски“ и шлепа „Фортуна“, които не бяха напълно адаптирани към тази работа.
Вероятно новият пакет от санкции е насочен към предотвратяване на плавателния съд „Академик Черски“ да започне да полага тръбата, тъй като първоначално той не разполага с целия необходим комплект оборудване - според непотвърдена информация, заваръчният комплекс, инсталиран на кораба, не може да работи с тръби с толкова голям диаметър, които се използват за полагане на "Северния поток 2". Не е ясно дали е извършена някаква модернизация на кораба през шестте месеца, през които той е стоял в германското пристанище Мукран след преминаване от Далечния изток.

Държавният департамент казва в изявлението, че санкциите ще се прилагат за компании или юридически лица, които съзнателно са продали, наели или предоставили кораби за изпълнение на проектите, а също така са улеснили измамни или структурирани транзакции, за да осигурят кораби за изграждането.

Пояснява също, че ограничението ще засегне компании, които предоставят услуги или стоки, необходими за експлоатацията на кораб, участващ в процеса на полагане на тръби.

Коментари: 0