1200 работни места отваря нов завод край Пловдив

Инвестицията е за 69 млн. лева

1200 работни места отваря нов завод край Пловдив
Автор: Илия Лазаров

Над 1200 нови работни места създава нов завод край Пловдив. Фабриката произвежда автомобилни компоненти и беше открита официално днес. Тя е собственост на американската фирма „Сенсата Технолоджис“, която инвестира 69 млн. лв. в новото предприятие.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, американският посланик Н.Пр. Ерик Рубин, кметът на Пловдив Иван Тотев, висши мениджъри на компанията и водещи лица от бизнеса, предаде репортер на Economic.bg.

„В България в момента на практика можем да сглобим един цял автомобил, защото правим всичко необходимо“, похвали се Борисов.

„Когато карате по АМ „Тракия“, все едно карате по градски път – от всички страни има заводи“, отбеляза той.

Американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин изтъкна важността на българския пазар за американските компании и успешните двустранни политически и бизнес отношения.

В предприятието ще работят 6 производствени линии, създаващи сензори за спирачните и горивните системи на автомобилите. Там ще се произвеждат електрозащитни и сензорни устройства с приложение в автомобилната индустрия, самолетостроенето, строителната техника и др. Настоящият производствен капацитет на завода е 9 млн. артикула годишно.

Това е вторият завод на американския концерн у нас след този в Ботевград, като разгърнатата застроена площ край Пловдив е 68 хил. кв. м. Фабриката е втората най-голяма на Sensata в света. Освен заводите в двата града, фирмата разполага и с инженерен център в София.

През следващите 2 години „Сенсата Технолоджис“ ще открие над 1200 нови квалифицирани работни места в завода край Пловдив. С отварянето на втория завод край града под тепетата България пък ще стане един от основните двигатели в световен мащаб на концерна „Сенсата Технолоджис“, който произвежда около 1,4 млн. различни артикули.

„Нашата мисия е да направим света по-чист, по-безопасен и по-енергийно ефективен“, отбеляза Марта О’Съливан, изпълнителен директор на Sensata. Компанията е лидер сред производителите на автомобилни компоненти и дава работа на над 19 хил. души по цял свят. През настоящата година Sensata празнува 100-годишен юбилей.

По случай откриването на новата фабрика, „Сенсата Технолоджис“ ще дари 20 хил. лв. за благотворителност.

Коментари: 0