Радев: „Апартаментгейт“ е само върхът на корупционния айсберг

Според президента много политици и магистрати са забогатяли по неизвестни начини, въпреки че официално са на една заплата

Радев: „Апартаментгейт“ е само върхът на корупционния айсберг
Обществото е уверено, че „Апартаментгейт“ е само върхът на айсберга, а под повърхността се шири истинската корупция. В обществото се шири убеждението, че има масова злоупотреба с публични средства  и то в големи размери. Има убеждение, че политиците и магистратите разполагат с много голям финансов ресурс, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми и офшорни сметки чрез подставени лица. Това каза президентът Румен Радев на брифинг след края на днешното извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Той потвърди, че участниците не са стигнали до единна позиция и не са излезли с общо становище.

„Политици и магистрати цял живот са на държавна заплата, но въпреки това не се срамуват да демонстрират открито необясним лукс и възможности. А това е на фона на обидно ниските заплати и пенсии“, каза Радев. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. А за да стане това, трябват безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупция, проверка на доходите, наказателно преследване и ефективни присъди“, добави президентът
Според него „Апартаментгейт“ не може да се лекуват с оставки. „Те може да са достатъчни за париите, но не бива да са достатъчни за държавата“, каза Радев, визирайки няколкото оставки на министри, зам.-министри, Цветан Цветанов и председателя на Антикорупционната комисия, когато стана ясно, че са се сдобили с луксозни апартаменти на доста по-ниски цени от пазарните.

Той добави, че по време на заседанието е призовал участниците в него да започнат да взимат мерки срещу ширещата се корупция по високите нива на държавата, тъй като тя се превръща в норма и за по-ниските нива на държавно управление. „Призовах всички участници в КСНС да вземат адекватни мерки и да покажат, че има държавност и тя е на място“, каза президентът. „Всички, независимо от позицията си в държавата – премиер, министри магистрати, носят еднаква отговорност“, добави Радев.

Президентът отправи критика и към съдебната система. „Битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система. Расте кризата в доверието - тя или ще бъде преодоляна с различни мерки на различни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации, са започнат да прилагат реално закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи“, каза още държавният глава.

Той призова българите към пълна нетърпимост към корупцията и бездействието на държавните институции.
Коментари: 0