Радев към „Има такъв народ“: На всяка цена направете правителство

Президентът е готов да забави връчването на първия проучвателен мандат, за да имат време партиите за преговори

Радев към „Има такъв народ“: На всяка цена направете правителство

Снимка: Красимир Свраков

4160 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Очаквам този път да бъдат изчерпани всички опити за съставяне на правителство. Приветствам подхода, който избирате. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Моят призив е за откровен, но конструктивен диалог. Трябва да се обединят около няколко важни приоритета и там да търсите взаимодействие. Нека предсрочните избори да са на заден план.

Това бе призивът на президента Румен Радев по време на консултациите с партия „Има такъв народ“ днес. Президентът призова формацията на Слави Трифонов да направи всичко възможно да има кабинет. Той дори предложи да забави връчването на първия мандат, за да имат партиите достатъчно време за преговори, които да завършат успешно – със стабилно мнозинство в парламента и редовно правителство.

Страната е изправена пред много предизвикателства във външен и вътрешен план. Правителството има да решава важни задачи – укрепване на държавността, гарантиране на стабилна и предсказуема правна рамка, важни социални въпроси, привличане на инвеститори, решаване на неотложните проблеми, свързани със съдебната система, актуализация на бюджета“, каза Радев.

Той напомни на ИТН, че Европейската комисия иска от България да постави ясни условия и срок за въглищния преход, за дълбока съдебна реформа. „Средствата от Плана за възстановяване ще се отпуснат срещу реформа. Всичко това изисква широко парламентарно мнозинство, на което да се опре едно отговорно правителство. Това е най-важната задача в Народното събрание. А вие имате водещата роля като първа политическа партия“, каза още президента.

Заместник-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов каза, че са наясно с тази отговорност и този път ще направят каквото зависи от тях, за да има редовен кабинет.

Защото много от това, което изредихте, може да се случи само в Народното събрание. Надявам се останалите партии, с изключение на ГЕРБ, също трябва да надскочат някои свои партийни цели. Имаме различни приоритети, които се разминават. Но не виждам противоречие с останалите партии и ако надскочат някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които са несъвместими с останалите, може да успеем да съставим достатъчно стабилно мнозинство, което дори да е плаващо по някои въпроси, да има кабинет“, каза Йорданов.

Но той отново повтори, че ако ИТН не получи подкрепа за някои важни за тях неща, ще се върви към предсрочни избори. „За нас не е проблем. Надявам се, че останалите политически партии ще покажат разум, както нас с изтеглянето на първия ни кабинет.

Подкрепи Economic.bg