Гърция въведе задължителна ваксинация за здравните работници

На нарушителите на наредбата, ще им бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро

Гърция въведе задължителна ваксинация за здравните работници

Снимка: БТА

2876 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация. Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск, до завършване на ваксинацията им. Мярката засяга здравните работници и всички трудещи се в здравната система, както и персонала на домове за възрастни хора и тези със специални нужди, предава БНР.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение - от 20 000 до 200 000 евро.

Предвижда се и възможността за разширяване на кръга от работещи, извън здравните, за които се изисква задължителна ваксинация срещу коронавирус, спрямо ситуацията.

С гласуваното от парламента в Атина се предвижда всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, да представят документ за това на работодателите си.

Междувременно в страната има масови протести заради правителственото решение, както и заради повторното въвеждане на част от ограничителните мерки.

Подкрепи Economic.bg