Радев: Кабинетът „Борисов 3“ заложи бомби на служебното правителство

Държавният глава поясни, че той носи отговорност за действията на сегашното правителството

Радев: Кабинетът „Борисов 3“ заложи бомби на служебното правителство

Снимка: Красимир Свраков

6254 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и за действията му, както е по Конституция. Това заяви Румен Радев в отговор на ПП ГЕРБ, от която многократно зададоха този въпрос. „Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия“, заяви държавният глава пред БНР.

На въпрос, готови ли се по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът заяви, че не иска да мисли, че България ще отиде на трети парламентарни избори тази година.

„Аз се надявам партиите да проявят отговорност и след следващите избори да съставят правителство. Не е добре България да отиде от избори в избори. България е парламентарна република и тя се крепи на парламента като основен държавен орган“, подчерта Радев.

Според него кабинетът „Борисов 3“ е заложил потенциални „бомби“ на служебното правителство, с които сега то трябва да се справя. Първата от тях е невнесената актуализация на бюджета, коментира президентът. Той смята, че това връзва ръцете на новите министри, които в момента трябва да търсят средства за изплащането на помощите от 50 лева към пенсионерите и средствата към засегнатите бизнеси от COVID мерките. Втората „бомба“ е Планът за възстановяване, посочи държавният глава. 

„Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план, разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид, или ще се търси начин той да бъде актуализиран“, каза Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. 

Коментари: 0