ГКПП „Маказа“ също отваря за туристи

Пунктът ще работи денонощно и ще бъдат осигурени повече ленти за преминаване на леки автомобили

ГКПП „Маказа“ също отваря за туристи

Снимка: Красимир Свраков

1524 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разпореди ГКПП "Маказа - Нимфея" да се подготви за трафик на туристи, съобщават депутати от Северна Гърция, които лично настояваха за отваряне на този граничен пункт, предава БНР. Под натиск на кметове и областния управител на област Родопи започна бърза подготовка за отваряне на "Маказа" за туристи, след като пътникопотокът през последните дни към южната ни съседка започна да се възстановява.

Гърция отвори за туристи преди борени дни, което засили работата на граничните служители и за да се избегнат опашки по границата в разгара на сезона, гръцките власти взеха решение пунктът да работи денонощно, като ще бъдат осигурени и необходимите на брой медицински екипи за бързо тестване на преминаващите.

Също така ще има и специална организация при преминаването според това дали хората са със сертификат за завършена ваксинация, или трябва да се тестват. Първите ще се разглеждат отделно, докато вторите ще се насочват към медицинските екипи. Гръцките власти обявиха още, че ще разширят лентите за влизане на леки автомобили, за да се минава максимално бързо.

Засега леки автомобили от България към Гърция могат да влизат през "Кулата - Промахон" и "Орменион". Гръцките власти не посочват от коя дата ще се пропускат туристи през "Маказа", но подчертават, че ще е "много скоро".

 

Коментари: 0