Ивайло Иванов е отстранен заради полицейското насилие на протестите в София

Тогава пострадаха невинни граждани и журналисти

Ивайло Иванов е отстранен заради полицейското насилие на протестите в София

Снимка: Красимир Свраков

4520 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правомощията на главния секретар на МВР Ивайло Иванов са прекратени заради полицейското насилие по време на летните протести в София. Това стана ясно от решението за освобождаването му, публикувано в Информационната система за правна информация на Министерски Съвет.

Там се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

„Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа на МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в с липсва на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото“, гласи текстът на документа.

В него се казва още, че като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Също така, че той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупции и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото.

„За охрана на обществения ред при протестантите действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста  служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. напрежението между органите на реда и протестиращите ескалираха и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, както и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие“, се казва още в съобщението за отстраняване на Иванов.

В правителственото решение от петък е посочено още, че като длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици от действията на органите на реда по време на сблъсъците.

„При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му“, гласи още съобщението.

Малко след неговото внасяне Румен Радев подписа указ, с който отстрани Ивайло Иванов от длъжност.

Коментари: 0