Кунчев: Планира се удължаване на извънредната обстановка

Списъкът с държави, от които не може да се влиза в страната, ще бъде разширен

Кунчев: Планира се удължаване на извънредната обстановка

Снимка: Красимир Свраков

3539 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Извънредната епидемиологична обстановка в страната се планира да бъде удължена с още месец – до края на юни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV в неделя. Така ще може да се гарантира и действието на антикризисните мерки. 

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, и без нея те не могат да действат, така че вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да бъде удължена. Промените се очаква да бъдат облечени в заповед през новата седмица“, каза Кунчев.

Той добави, че „зелените коридори“ няма да се закриват. „Облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари - те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два варианта за такава възрастова граница – до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще приеме второто предложение“, заяви Кунчев.

Инспекторът добави, че ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането в България е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса.

 

 

Коментари: 0